top of page

Diskbråck i Ländryggen

Symptom och Behandling av Diskbråck i Ländryggen

Bakgrund

Diskbråck i ländryggen kan vara ett smärtsamt tillstånd som kan påverka din rörlighet och livskvalitet. Det uppstår när broskringen i en intervertebral skiva i ländryggen brister så att en del av den mjuka kärnan läcker ut ur disken, vilket kan resultera i smärta och obehag. För att hantera diskbråck i ländryggen och återfå smärtlindring och rörlighet är det viktigt att förstå dess orsaker och behandlingsalternativ.

 

Symptom

Symptomen på diskbråck i ländryggen kan inkludera smärta i ländryggen som kan stråla ned i skinkan och benet. Smärtan kan vara skarp, stickande eller värkande i ländryggen. Om diskmassan trycker på, eller kemiskt retar, en  nervrot så kan det även leda till domningar, stickningar eller muskelsvaghet i nervens utbredningsområde i benet (då kallat ischias).

 

Orsak

Diskbråck i ländryggen kan orsakas av flera faktorer, inklusive åldrande, överansträngning, dålig hållning, skada och ärftlighet tros spela viss roll. När en del av diskens kärna läcker ut ur disken kan det skapa tryck och kemisk retning på de omgivande nerverna och orsaka smärta och symtom.

 

Diagnostik

Genom att göra en noggrann anamnes/genomgång av sjukdomshistoria, utvärdera dina symtom, samt utföra specifika kliniska tester gör vi en bedömning av ditt tillstånd.  Ibland kan det även behövas MRT (magnetisk resonanstomografi)  för att identifiera diskbråck och dess omfattning.

 

Behandling

Vi på Naprapatgruppen Täby Centrum har omfattande erfarenhet av att behandla diskbråck i ländryggen och våra behandlingsmetoder inkluderar:

 

  • Manuell terapi: Genom specifika manuella tekniker kan vi minska spänningar i musklerna kring diskbråcket, återställa rörlighet i ryggraden och på så sätt försöka att minska trycket på den drabbade disken. 

  • Smärtlindring: Vid behov kan vi använda tekniker som terapeutisk massage, dry needling eller andra metoder för att minska smärta och främja läkning.

  • Stärkande och stretchövningar: Vi skapar skräddarsydda träningsprogram för att stärka bålmuskulaturen och förbättra hållningen, vilket kan avlasta den drabbade disken.

  • Ergonomisk rådgivning: Vi ger praktiska råd om rätt kroppshållning och rörelsemönster för att förebygga överbelastning på ländryggen.

 

Kontakta oss för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som passar dina specifika behov.

bottom of page