top of page

Tennisarmbåge/Lateral Epicondylalgi

Symptom och Behandling av Tennisarmbåge

Bakgrund

Tennisarmbåge, även känt som lateral epikondylalgi, är en vanlig överbelastningsskada som påverkar området runt armbågen och underarmen. Trots namnet är detta tillstånd inte enbart begränsat till tennisspelare utan kan drabba alla som utför upprepade rörelser med handleden och handen. För att kunna skapa en adekvat behandlingsplan är det viktigt att förstå  bakomliggande orsaker och vilka behandlingsalternativ som finns.

 

Symptom

Symptomen på tennisarmbåge inkluderar smärta och ömhet på utsidan av armbågen, samt ned längs underarmen och handleden. Smärtan kan vara värkande, brännande eller stickande och förvärras ofta vid aktiviteter som involverar grepp eller lyftning. Detta tillstånd kan göra det svårt att utföra enkla uppgifter som att greppa, lyfta eller till och med skriva.

 

Orsak

Tennisarmbåge uppstår vanligtvis på grund av överansträngning av de muskler och senor som fäster vid den laterala epikondylen (det benutskott vid armbågens utsida). Upprepade rörelser som involverar handledens extensorer, såsom vid tennis, arbete på datortangentbord eller tung lyftning, kan leda till mikrotrauman i senorna och orsaka smärta och obehag. Vid en tillräcklig kraftig överbelastning kan man även åstadkomma en bristning i senan och/eller det laterala kollateralligamentet som ligger i nära anslutning till senan. 

Diagnostik

Genom att utvärdera din medicinska historia, genomföra kliniska tester och analysera dina arbets- och livsstilsfaktorer gör vi en bedömning om du lider av tennisarmbåge. Vid behov använder vi diagnostiskt ultraljud för att noggrant bedöma senornas tillstånd och om det eventuellt föreligger någon skada. 

 

Behandling

Naprapatgruppen Täby Centrum har lång erfarenhet av att behandla tennisarmbåge. Våra behandlingsmetoder inkluderar:

 

  • Manuell terapi: Genom specifika manuella tekniker kan vi lindra spänningar i muskler och vävnader kring armbågen och underarmen.

  • Främja läkning i senorna: Stötvågsbehandling och laserbehandling kan användas på senan för smärtlindring och främjande av läkning.

  • Stärkande och stretchövningar: Vi skapar anpassade träningsprogram för att stärka muskler och senor samt förbättra flexibiliteten i områden som påverkas av tennisarmbåge.

  • Ergonomisk rådgivning: Vi ger praktiska råd om ergonomi och korrekt rörelsemönster för att minska överansträngning och minska risken för återkommande besvär.

  • Smärtlindring: Användning av tekniker som triggerpunktspressur och akupunktur/dry needling för smärtlindring och ökad cirkulation. 

 

Kontakta Naprapatgruppen Täby Centrum för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som tar hänsyn till dina specifika behov.

bottom of page