top of page

Smärta i Stortån

Symptom och Behandling av Smärta i Stortån

Bakgrund

Smärta i stortån är ett vanligt problem som kan påverka din förmåga att gå, stå och delta i vardagliga aktiviteter. Denna typ av smärta kan vara resultatet av olika faktorer som t.ex. överansträngning, skada, inflammation eller underliggande medicinska tillstånd. Att förstå orsakerna till smärta i stortån och utforska lämpliga behandlingsalternativ är avgörande för att återfå rörlighet och komfort.

 

Symptom

Smärta i stortån kan manifestera sig på olika sätt, inklusive värk, stickningar eller skarpa smärtstötar. Obehaget kan vara lokaliserat till stortån eller sprida sig till hela foten. Det kan förvärras vid aktiviteter som gång, löpning eller tryck på tån. Smärta i stortån kan även påverka din balans och livskvalitet.

 

Orsak

Det finns flera möjliga orsaker till smärta i stortån. Vanliga faktorer inkluderar:

  • Hallux valgus (snedställd stortå): Ett tillstånd där stortån böjer sig mot de andra tårna, vilket kan orsaka smärta och tryck på lederna.

  • Gikt: Ett tillstånd där urinsyra kristalliserar i leden, vilket orsakar inflammation och smärta, särskilt i stortån.

  • Artros: Slitage av ledytorna i stortån kan leda till smärta och begränsad rörlighet.

  • Bursit: Inflammation i en vätskefylld påse (bursa eller slemsäck) nära stortån kan orsaka smärta och svullnad.

  • Skada: Trauma, överansträngning eller felaktig fotställning kan leda till smärta i stortån.

Diagnostik

Genom att kombinera klinisk undersökning och patienthistorik gör vi en bedömning av besväret. Eventuellt vill vi att du gör ett diagnostiskt ultraljud hos oss för att visuellt bedöma stortåledernas ytor samt kringliggande vävnad så som muskler, senor- ligament och slämsäckar.

 

Behandling

Våra behandlingsmetoder inkluderar:

 

  • Manuell terapi: Genom specifika manuella tekniker kan vi lindra spänningar och öka rörlighetet i foten.

  • Biomekanisk analys: Vi analyserar ditt gångmönster och fotställning för att identifiera eventuella obalanser eller felaktiga rörelser.

  • Stretching och stärkande övningar: Vi skapar skräddarsydda träningsprogram för att öka styrka och flexibilitet i foten.

  • Smärtlindring: Vi använder tekniker som terapeutisk massage, akupunktur eller laserterapi för att minska smärta och främja läkning.

 

Kontakta oss för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som tar hänsyn till dina specifika behov. Välkommen till Naprapatgruppen Täby Centrum – din naprapat i Täby.

bottom of page