top of page

Schlatter

Symptom och behandling av tennisarmbåge

Symptom och behandling av schlatter

Bakgrund

Schlatters sjukdom, även känd som Osgood-Schlatters sjukdom, är ett vanligt och övergående tillväxtrelaterad besvär som påverkar knäområdet, särskilt hos aktiva ungdomar. Det är ett smärtsamt tillstånd som uppstår när det område där senan från knäskålen fäster på skenbenet blir inflammerat och irriterat. För att kunna fortsätta med aktiviteter smärtfritt är det viktigt att förstå orsakerna och tillgänglig behandling.

 

Symptom

Symptomen på Schlatters sjukdom inkluderar smärta och ömhet nedanför knäskålen där senan fäster på underbenet/Tibia. Smärtan kan förvärras vid fysisk aktivitet som involverar knäet, särskilt hopp och spring. Ibland kan en svullnad bildas och smärtan kan vara molande eller värkande. Symtomen tenderar att förbättras med ålder när tillväxtplatået passerar.

 

Orsak

Schlatters sjukdom uppstår oftast under tillväxtperioden när skelettet växer snabbare än senans förmåga att anpassa sig till förändringarna. Detta kan leda till att senan drar i det omgivande området, vilket resulterar i inflammation och smärta. Idrott som innebär upprepad knäbelastning, som hopp och spring, kan öka risken för Schlatters sjukdom.

 

Diagnostik

Naprapatgruppen Täby Centrum erbjuder en noggrann diagnostisk process för att fastställa Schlatters sjukdom. Genom att analysera dina symtom, fysisk undersökning och bedöma din aktivitetshistorik kan vi skapa en tydlig bild av ditt tillstånd. Vi tar också hänsyn till tillväxtfasen i diagnostiken.

 

Behandling

Vi på Naprapatgruppen Täby Centrum är väl förtrogna med att behandla Schlatters sjukdom och hjälpa ungdomar återgå till aktiviteter utan smärta. Våra behandlingsmetoder inkluderar:

 

  • Stärkande och rehabiliterande övningar: Vi utvecklar anpassade träningsprogram för att stärka musklerna runt knät och förbättra biomekaniken för att minska belastningen på senan.

  • Teknikoptimering: Vi ger råd om korrekt teknik under idrottande för att undvika överbelastning på knäet och senan.

  • Smärtlindring: Genom manuell terapi och massage kan vi lindra smärta och öka blodflödet till området för att främja läkning.

  • Hantering av tillväxtfasen: Vi erbjuder rådgivning om aktiviteter och anpassningar som kan hjälpa till att minimera smärta och obehag under tillväxtperioden.

 

Genom att samarbeta med Naprapatgruppen Täby Centrum kan du hjälpa ditt barn att förstå och hantera Schlatters sjukdom. Kontakta oss för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som möter era behov.

 

Välkomna till Naprapatgruppen Täby Centrum – din partner för smärtfri rörelse och aktivitet.

bottom of page