top of page

Rotatorcuffruptur

Symptom och behandling av rotatorcuffruptur

Bakgrund 

En rotatorcuffruptur är en vanlig skada som involverar en tår eller bristning i senorna i rotatorcuffen, en grupp av muskler och senor som omger axeln och hjälper till att stabilisera och röra den.

 

Symptom

Symtomen på en rotatorcuffruptur kan inkludera smärta i axeln och övre armen, svaghet i axelmuskulaturen, minskad rörlighet och svårigheter att utföra rörelser som lyftning av armen eller att nå bakåt.

 

Orsak 

Rotatorcuffrupturer kan vara resultatet av åldersrelaterade förändringar i senorna eller plötsliga skador, som fall eller överbelastning. Riskfaktorer inkluderar repetitivt arbete över huvudet eller idrott som involverar axelrörelser.

 

Diagnostik

Vår kliniska undersökning utvärderar om en rotatorcuffruptur föreligger. Vid behov använder vi diagnostiskt ultraljud för att visualisera skadan och bedöma omfattningen av rupturer.

 

Behandling

  • Smärtlindring: Genom manuell terapi och mjukvävnadsbehandling minskar vi smärta och ökar cirkulationen i området.

  • Stärkande övningar: Vi skräddarsyr övningar för att stärka omgivande muskler och förbättra stabiliteten i axelleden.

  • Rörlighetsövningar: Fokuserade rörlighetsövningar hjälper till att bevara eller återfå rörligheten i axeln.

  • Korrigerande tekniker: Genom manuell terapi kan vi korrigera felaktiga rörelsemönster och minska överbelastningen på skadade områden.

  • Stötvågsbehandling: Applicering av stötvågor främjar läkning, minskar inflammation och främjar återhämtning.

  • Ergonomisk rådgivning: Vi ger råd om bästa praktiker för att minimera belastningen på axeln under dagliga aktiviteter.

 

Kontakta oss: Om du upplever smärta, svaghet eller begränsad rörlighet i axeln kan en rotatorcuffruptur vara orsaken. Vi på Naprapatgruppen Täby Centrum strävar efter att lindra smärta och återfå funktionen i din axel, så att du kan återgå till en aktiv och smärtfri livsstil.

bottom of page