top of page

Rotatorcuffruptur

Symptom och Behandling av Rotatorcuffruptur

RotatorcuffrupturBakgrund 

En rotatorcuffruptur är en vanlig skada som involverar bristning i senorna i rotatorcuffen, en grupp av muskler och senor som omger axeln och hjälper till att stabilisera och röra den.

 

Symptom

Symptomen på en rotatorcuffruptur kan inkludera smärta i axeln och övre armen, svaghet i axelmuskulaturen, minskad rörlighet och svårigheter att utföra rörelser som lyft av armen eller att nå bakåt på ryggen.

 

Orsak 

Rotatorcuffrupturer kan vara resultatet av åldersrelaterade förändringar i senorna eller plötsliga skador, som fall eller överbelastning, men kan även orsakas av lättare överbelastning över tid. Riskfaktorer inkluderar repetitivt arbete över huvudet eller idrott som involverar axelrörelser.

 

Diagnostik

Vår kliniska undersökning och din sjukdomshistoria ligger till grund för vår bedömning av din axel. Vid behov använder vi diagnostiskt ultraljud för att visualisera skadan och bedöma omfattningen av rupturer.

 

Behandling

  • Smärtlindring: Genom manuell terapi och mjukvävnadsbehandling minskar vi smärta och ökar cirkulationen i området.

  • Stötvåg- och laserbehandling: Applicering av stötvågor och/eller laser kan främja läkning, minska inflammation och främja återhämtning.

  • Stärkande övningar: Vi skräddarsyr övningar för att stärka omgivande muskler och förbättra stabiliteten i axelleden.

  • Rörlighetsövningar: Fokuserade rörlighetsövningar hjälper till att bevara eller återfå rörligheten i axeln.

  • Korrigerande tekniker: Genom manuell terapi kan vi korrigera felaktiga rörelsemönster och minska överbelastningen på skadade områden.

  • Ergonomisk rådgivning: Vi ger råd om bästa praktiker för att minimera negativ belastning på axeln under dagliga aktiviteter.

 

Kontakta oss gärna för en bedömning om du upplever smärta, svaghet eller begränsad rörlighet i axeln.

bottom of page