top of page

Patellofemoralt Smärtsyndrom/PFFS

Symptom och behandling av tennisarmbåge

Symptom och behandling av PFSS

Bakgrund

Patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS), även känt som knäskålsproblem, är en vanlig orsak till smärta i knäområdet, särskilt bland idrottare och personer med ökad fysisk aktivitet. Tillståndet uppstår när det finns ojämvikt eller överbelastning i relationen mellan knäskålen och lårbenet, vilket resulterar i smärta och obehag. För att kunna återgå till aktiviteter utan smärta är det viktigt att förstå orsakerna och hur behandling kan hjälpa.

 

Symptom

Symptomen på PFSS inkluderar smärta runt och bakom knäskålen. Smärtan kan förvärras vid aktiviteter som knäböjning, trappor och långvarig sittande. Det kan också finnas känslighet och ömhet när man trycker på knäskålen. Smärtan kan vara molande, värkande eller skarp och påverka din förmåga att utföra vardagliga rörelser.

 

Orsak

PFSS kan uppstå på grund av en rad faktorer, inklusive svaga och obalanserade muskler runt knäet, felaktig biomekanik, överansträngning eller överbelastning på knäet, samt felaktig teknik under idrottande eller träning. Ofta är det en kombination av dessa faktorer som bidrar till utvecklingen av PFSS.

 

Diagnostik

Naprapatgruppen Täby Centrum erbjuder en noggrann diagnostisk process för att fastställa PFSS. Genom att analysera dina symtom, utföra fysisk undersökning och bedöma din aktivitetshistorik kan vi identifiera områden som behöver förbättras för att lindra smärta och förbättra funktion.

 

Behandling

Vi på Naprapatgruppen Täby Centrum har omfattande erfarenhet av att behandla PFSS och hjälpa dig återfå smärtlindring och rörlighet. Våra behandlingsmetoder inkluderar:

 

  • Stärkande och balanserande övningar: Vi skapar individuellt anpassade träningsprogram för att stärka de muskler som är involverade i knäets biomekanik och förbättra stabilitet.

  • Smärtlindring: Genom manuell terapi, massage och stretching kan vi lindra smärta och öka blodflödet till området för att främja läkning.

  • Ergonomisk rådgivning: Vi erbjuder råd om korrekt kroppshållning och rörelsemönster för att minska belastningen på knäet under dagliga aktiviteter.

  • Teknikoptimering: Vi ger råd om korrekt teknik under idrottande för att undvika överbelastning på knäet och förbättra långsiktig funktion.

 

Genom att samarbeta med Naprapatgruppen Täby Centrum kan du ta det första steget mot att förstå och hantera PFSS. Kontakta oss för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som tar hänsyn till dina specifika behov.

 

Välkommen till Naprapatgruppen Täby Centrum – din partner för smärtfri rörelse och aktivitet.

bottom of page