top of page

Ökad Ledrörlighet i Ländryggen

Symptom och Behandling av Ökad Ledrörlighet

Bakgrund

Ökad rörlighet i ryggraden, även känd som hypermobilitet, är ett tillstånd där lederna eller vissa segment i ryggraden har en större rörlighet än normalt. Detta kan leda till instabilitet och obehag i ryggen. För att hantera ökad rörlighet i ryggraden och återfå stabilitet och smärtlindring är det viktigt att förstå orsakerna och genomföra lämpliga behandlingsåtgärder.

 

Symptom

Symptom på ökad rörlighet i ryggraden kan inkludera återkommande ryggsmärta, muskeltrötthet och en känsla av instabilitet i ryggen. Smärtan kan variera från molande till skarp och kan påverkas av rörelse och aktivitet. I vissa fall kan ökad rörlighet också leda till ökad risk för skador och ledproblem.

 

Orsak

Ökad rörlighet i ryggraden kan bero på genetiska faktorer och är ofta förknippad med ett överskott av elastiska fibrer i ledkapslar och ligament. Detta gör lederna mer flexibla än normalt och kan leda till ökad rörlighet och instabilitet.

 

Diagnostik

Genom en noggrann klinisk undersökning där vi bla. går igenom din sjukdomshistoria, utvärderar din rörlighet, undersöker din kroppshållning och noterar eventuell smärta gör vi en bedömning av din rörlighet och dess påverkan på din ryggs hälsa.

 

Behandling

Vi på Naprapatgruppen Täby Centrum kan hjälpa dig att stärka din rygg för ökad stabilitet och smärtlindring. Våra behandlingsmetoder inkluderar:

 

  • Stärkande och stabiliserande träning: Vi utvecklar skräddarsydda träningsprogram för att stärka dina bålmuskler och stabilisera ryggraden för att minska instabilitet.

  • Ergonomisk rådgivning: Vi ger praktiska råd om kroppshållning och rörelsemönster för att minimera negativ belastningen.

  • Ledstödjande tekniker: Genom manuell terapi kan vi applicera specifika tekniker för optimal funktion av ryggraden.

  • Smärtlindring: Vid behov kan vi använda tekniker som terapeutisk massage och akupunktur/dry needling för att lindra smärta och obehag.

 

Kontakta oss för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som passar dina specifika behov.

bottom of page