top of page

Mortons Neurom

Symptom och Behandling av Mortons

Bakgrund

Mortons neuralgi, även kallad Mortons neurom, är ett smärtsamt tillstånd som påverkar foten, särskilt mellan tårna. Denna skada inträffar när en nerv i foten blir klämd eller irriterad av intilliggande vävnad, vilket resulterar i smärta, stickningar eller domningar. För att återfå normal funktion och minska obehaget är det viktigt att förstå de underliggande orsakerna till Mortons neuralgi och få en väl anpassad behandlingsplan.

 

Symptom

Mortons neuralgi ger upphov till smärta i framför allt i fotens främre del, ofta mellan tårna. Obehaget kan variera från en brännande känsla till skarpa smärtstötar och kan förvärras vid gång, stående eller tryck på det drabbade området. Ofta kan det kännas som att det finns en liten sten eller knöl i skon, även om inget faktiskt finns där.

 

Orsak

Mortons neuralgi uppstår när nerverna mellan tårna pressas samman, vanligtvis mellan tredje och fjärde tån. Detta kan vara resultatet av tryck från omgivande vävnad eller skor, som skapar irritation och inflammation kring nerven. Fel skor, felaktigt gångmönster eller andra biomekaniska faktorer kan öka risken för Mortons neuralgi.

 

Diagnostik

Genom att kombinera fysisk undersökning och patienthistorik kan vi få en misstanke om att nerven är klämd och identifiera de specifika områden som är påverkade. Ofta kan det även vara aktuellt att du gör ett diagnostiskt ultraljud hos oss för att visuellt säkerställa diagnosen och bedöma nervens tillstånd.  

 

Behandling

Vi på Naprapatgruppen Täby Centrum är erfarna när det gäller att diagnostisera och behandla Mortons neuralgi. Våra behandlingsmetoder inkluderar:

 

  • Manuell terapi: Genom att applicera specifika manuella tekniker kan vi lindra trycket på nerven och minska irritationen.

  • Stötvågsbehandling och laserterapi: För att främja läkning och minska inflammation kan vi använda moderna behandlingsmetoder som stötvågsbehandling och laserterapi.

  • Fotbiomekanisk analys: Vi utför en grundlig analys av ditt gångmönster och fotställning för att identifiera eventuella felaktiga rörelser eller överbelastningar.

  • Skorådgivning: Vi ger råd om skoval som ger tillräckligt utrymme och stöd för foten för att minska besvären, samt minska risken för återkommande irritation.

 

Kontakta oss för en individuell bedömning och en anpassad behandlingsplan som passar dina specifika behov.

bottom of page