top of page

Meniskskador

Symptom och Behandling av Meniskskador

Bakgrund

Meniskerna är halvmåneformat brosk i knälederna som fungerar som stötdämpare och bidrar till stabiliteten. Meniskbesvär kan uppstå när dessa broskstrukturer skadas eller blir irriterade, vilket kan orsaka smärta och nedsatt rörlighet. För att förstå orsakerna och behandlingsalternativen för meniskbesvär är det viktigt att känna till de vanliga symptomen och hur de kan påverka din vardag.

 

Symptom

Meniskbesvär kan ge upphov till en rad olika symptom, inklusive smärta, svullnad och nedsatt rörlighet i knät. Smärtan kan variera från värkande till huggande och kan förekomma vid belastning eller vid vissa rörelser. Ibland kan det också uppstå låsningar eller känslan av att knät hakar upp sig när du rör det. Symptomen kan variera beroende på skadans omfattning och plats.

 

Orsak

Meniskbesvär kan uppstå från olika orsaker, såsom akuta skador från vridningar eller plötsliga rörelser, eller från gradvis slitage och överbelastning över tid. Idrottsskador, fysisk aktivitet med mycket knäbelastning och åldersrelaterad degeneration är vanliga faktorer som kan leda till meniskbesvär. Det är viktigt att fastställa den exakta orsaken för att välja rätt behandlingsmetod.

 

Diagnostik

Genom att analysera dina symtom och utföra en fysisk undersökning gör vi en bedömning av dina besvär. Skador i de yttre delarna av meniskerna samt i ledbanden som har kontakt med meniskerna kan ofta bedömas med diagnostiskt ultraljud hos oss. 

Ibland kan vi be dig kontakta en läkare för att få remiss till röntgen eller magnetisk resonanstomografi (MR) för att tydligare kunna bedöma skadan.

Behandling

Vi på Naprapatgruppen Täby Centrum har omfattande erfarenhet av att behandla meniskbesvär och kan hjälpa dig att lindra smärta samt återfå rörligheten i knät. Våra behandlingsmetoder inkluderar:

 

  • Manuell terapi: Genom specifika manuella tekniker kan vi lindra smärta, minska spänningar och främja läkning i det skadade området.

  • Smärtlindring: Genom terapeutisk massage, akupunktur/dry needling och stretching kan vi lindra smärta och öka blodflödet till området för att främja läkning.

  • Stärkande övningar: Vi utvecklar skräddarsydda träningsprogram för att stärka de omgivande musklerna och ligamenten, vilket kan avlasta menisken.

  • Teknikoptimering: Vi ger råd om korrekt teknik vid idrottande och träning för att minska risken för överbelastning och upprepade skador.

  • Rehabilitering: Vi erbjuder rehabiliteringsstrategier för att gradvis återinföra rörlighet och styrka i knäet efter skada.

 

Kontakta oss för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som passar dina specifika behov.

bottom of page