top of page

Karpaltunnelsyndrom

Symptom och behandling av karpaltunnelsyndrom

Bakgrund

Karpaltunnelsyndrom är ett vanligt tillstånd som påverkar handens och handledens funktion. Det uppstår när medianusnerven, som går genom karpaltunneln (ett smalt utrymme i handleden), blir komprimerad eller irriterad. Detta kan leda till smärta, domningar och stickningar i handen och fingrarna. Att förstå orsakerna till karpaltunnelsyndrom och utforska effektiva behandlingsalternativ är avgörande för att lindra obehaget och förbättra funktionen.

 

Symptom

Symptomen på karpaltunnelsyndrom inkluderar smärta, domningar, stickningar och svaghet i handen, fingrarna och ibland även armen. Obehaget kan vara värst på natten eller under aktiviteter som innefattar böjning eller användning av handleden. Karpaltunnelsyndrom kan påverka din förmåga att greppa och utföra finmotoriska uppgifter.

 

Orsak

Karpaltunnelsyndrom orsakas oftast av tryck på medianusnerven när den passerar genom karpaltunneln. Detta tryck kan uppstå på grund av olika faktorer, såsom inflammation i handledens vävnader, överansträngning, graviditet, arbeten som innebär upprepade rörelser med handleden eller vissa medicinska tillstånd. Att identifiera och behandla dessa orsaker är viktigt för att lindra symtomen och förhindra fortsatt besvär.

 

Diagnostik

Vi genomför en noggrann diagnostisk process för att fastställa om du lider av karpaltunnelsyndrom. Genom att utvärdera din medicinska historia, genomföra kliniska tester och analysera dina arbets- och livsstilsfaktorer kan vi skapa en djupare förståelse för ditt tillstånd. Vi använder också diagnostisk ultraljud för att visualisera nervstrukturen och eventuella förändringar i karpaltunneln.

 

Behandling

Vi på Naprapatgruppen Täby Centrum är dedikerade att hjälpa dig lindra obehag och förbättra funktionen. Vi använder en mångfald av behandlingsmetoder, inklusive:

 

  • Manuell terapi: Genom specifika manuella tekniker kan vi minska spänningar i handleden och omgivande vävnader, vilket kan minska trycket på medianusnerven.

  • Stärkande och stretchövningar: Skräddarsydda träningsprogram för att stärka muskler och förbättra rörligheten i handen och handleden.

  • Ergonomisk rådgivning: Praktiska råd om ergonomi och korrekt hand- och handledsposition för att minska överbelastning och symtom.

  • Främja läkning och lindring: Användning av tekniker som terapeutisk massage, akupunktur samt stötvågsbehandling och laserbehandling för att lindra smärta och främja läkning.

 

Välkommen till Naprapatgruppen Täby Centrum för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som tar hänsyn till dina specifika behov.

bottom of page