top of page

Instabilitet i axeln

Symptom och behandling av instabilitet i axel

Bakgrund

Axelinstabilitet är ett tillstånd där axelleden inte hålls ordentligt på plats, vilket kan leda till smärta och nedsatt funktion i axeln. Det kan vara antingen en resultat av skador på ledkapseln och ligament eller medfödd instabilitet.

 

Symptom

Vanliga symtom på axelinstabilitet inkluderar smärta, känsla av att axeln glider ur led eller "hakar upp sig", svaghet i armen och nedsatt rörelseomfång.

 

Orsak

Axelinstabilitet kan uppstå efter skador som dislokation (axelleden glider ur led), överansträngning av muskler och ligament, eller medfödd predisposition till instabilitet.

 

Diagnostik

Vi genomför en grundlig klinisk undersökning för att fastställa graden av instabilitet och identifiera specifika strukturer som påverkas. Diagnostisk ultraljud kan också användas vid behov för att visualisera eventuella skador.

 

Behandling

  • Stabiliserande träning: Vi skapar individuella träningsprogram för att stärka musklerna kring axeln och öka dess stabilitet.

  • Manuell terapi: Genom manuell terapi kan vi korrigera felaktiga rörelsemönster och optimera funktionen i hela skuldran. 

  • Korrektionsövningar: Vi fokuserar på att korrigera felaktiga rörelsemönster som kan bidra till instabilitet.

  • Tekniker för proprioception: Vi använder tekniker för att förbättra din förmåga att känna och kontrollera axelns position.

  • Ergonomisk rådgivning: Vi ger praktiska råd om att undvika aktiviteter som kan förvärra instabiliteten och förbättra din hållning.

  • Stötvågsbehandling: Vid behov kan vi använda stötvåg -eller laserbehandling för att stimulera läkningsprocessen och förbättra vävnadsfunktionen.

 

Om du upplever smärta eller instabilitet i din axel kan du vända dig till Naprapatgruppen Täby Centrum. Vi har erfarenhet av att behandla axelinstabilitet och arbetar för att lindra smärta, öka stabiliteten och hjälpa dig återfå en välfungerande och smärtfri axel.

bottom of page