top of page

Hopparknä

Symptom och Behandling av Hopparknä

Bakgrund

Hopparknä, även känt som patellatendinopati, är en vanlig skada som drabbar idrottare och personer med aktiv livsstil. Det innebär smärta och obehag i området kring knäskålen och dess sena. För att hantera hopparknä och återfå smärtfri rörlighet är det viktigt att förstå orsakerna och genomföra lämpliga behandlingsmetoder.

 

Symptom

Symptomen på hopparknä inkluderar smärta och ömhet runt knäskålen och dess sena, särskilt under belastning såsom hoppning eller löpning. Smärtan kan vara molande eller skarp och kan förvärras vid aktiviteter som involverar böjning av knät. Hopparknä kan begränsa din rörlighet och påverka din förmåga att idrotta samt utföra vardagliga aktiviteter.

 

Orsak

Hopparknä kan uppstå på grund av överansträngning av patellarsenan, som binder knäskålen till underbenet. Överdriven belastning, upprepade rörelser och felaktig teknik i träning eller idrott kan leda till en tendinos eller bristning i senan, vilket resulterar i smärta och hopparknä.

 

Diagnostik

Diagnosen ställs ofta kliniskt genom att gå igenom din sjukdomshistoria och undersökning av knäet med specifika tester. Diagnostiskt ultraljud kan användas för att visualisera eventuell skada eller påverkan i senan.

 

Behandling

Vi på Naprapatgruppen Täby Centrum har omfattande erfarenhet av att behandla hopparknä.

Våra behandlingsmetoder inkluderar:

 

  • Stärkande och rehabiliterande övningar: Vi utvecklar skräddarsydda träningsprogram för att stärka muskulaturen runt knät och förbättra stabiliteten i området.

  • Stötvågsbehandling och laserbehandling: Vi använder avancerade metoder som stötvågsbehandling och laserbehandling för att främja läkning i senan och minska smärta i området. 

  • Teknikoptimering: Vi ger råd om rätt teknik i träning och idrott för att minska risken för ytterligare överbelastning.

  • Manuell terapi: Genom specifika manuella tekniker kan vi lindra spänningar och öka blodcirkulationen för att främja läkning.

 

Kontakta Naprapatgruppen för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som passar dina specifika behov.

bottom of page