top of page

Höftledsartros

Symptom och Behandling vid Höftledsartros

Bakgrund

Höftartros, även kallad coxartros, är en vanlig ledgångssjukdom som påverkar höftleden. Det är ett tillstånd där ledens brosk bryts ner gradvis, vilket resulterar i smärta, stelhet och minskad rörlighet. Höftartros kan påverka människors livskvalitet och förmåga att utföra dagliga aktiviteter. Det är viktigt att förstå dess orsaker och behandlingsalternativ för att hantera symtomen och återfå rörligheten.

 

Symptom

Symptomen på höftartros inkluderar smärta och obehag i höften, ljumsken eller skinkan. Smärtan kan vara värkande eller huggande och stråla ner mot låret. Stelhet och minskad rörlighet i höftleden är också vanligt, vilket kan göra det svårt att gå, böja sig eller utföra enkla vardagliga aktiviteter. Symtomen kan variera i intensitet och påverka din förmåga att leva ett aktivt liv.

 

Orsak

Höftartros kan uppstå av flera skäl, inklusive åldrande, överansträngning av höftleden, tidigare skador, ärftlighet och övervikt. När brosket bryts ner i höftleden minskar dess förmåga att smörja och stötdämpa ledytorna, vilket resulterar i smärta och stelhet.

 

Diagnostik

För att erbjuda en adekvat behandling börjar vi med en noggrann diagnostisk process. Genom klinisk undersökning och specifika tester kan vi få en bra indikation på om höftbesvären beror på artros. Vid misstanke om artros kan röntgenundersökningar också vara nödvändiga för att bedöma graden av brosknedbrytning och vägleda behandlingsbeslut.

 

Behandling

Naprapatgruppen Täby Centrum kan hjälpa dig att hantera höftartros och förbättra din rörlighet. Behandlingen inkluderar:

 

  • Manuell terapi och smärtlindring: Genom specifika manuella tekniker kan vi förbättra ledrörlighet och minska smärta. Vi använder också tekniker som massage och akupunktur/dry needling för att lindra smärta och öka välbefinnandet.

  • Stärkande övningar: Vi skapar anpassade övningsprogram för att stärka muskler runt höften och stödja ledens funktion.

  • Ergonomisk rådgivning: Vi ger råd om hur du kan anpassa din vardag för att minska belastningen på höftleden.

  • Livsstilsjusteringar: Vi diskuterar vikten av aktivitet, kost och viktkontroll för att hantera höftartros.

 

Kontakta Naprapatgruppen Täby Centrum för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som passar dina specifika behov.

bottom of page