top of page

Falsk ischias

Symptom och behandling av tennisarmbåge

Symptom och behandling av falsk i ischias

Bakgrund

Falsk ischias, även känt som piriformissyndrom, är ett smärtsamt tillstånd som kan förväxlas med äkta ischias. Det orsakas när piriformismuskeln, belägen djupt i skinkan och nära ischiasnerven, blir irriterad eller inflammerad och resulterar i smärta längs baksidan av benet. Det är viktigt att särskilja detta tillstånd från äkta ischias för att ge rätt behandling och lindring.

 

Symptom

Falsk ischias manifesterar sig med smärta i skinkan som ofta strålar ner längs baksidan av benet, ibland ända till foten. Smärtan kan vara skarp, brännande eller stickande och intensifieras vid vissa rörelser eller längre perioder av sittande. Inflammation i piriformismuskeln kan också leda till tryck på ischiasnerven och förvärra smärta och obehag.

 

Orsak

Piriformismuskeln är central i utvecklingen av falsk ischias. Den blir irriterad när den är överansträngd eller inflammerad, vilket kan ske på grund av överbelastning, felaktig kroppshållning, skada eller långvarigt sittande. Obalans i omgivande vävnad kan öka risken för irritation. Det är avgörande att förstå dessa underliggande faktorer för att behandla smärtan och obehaget som följer.

 

Diagnostik

För att erbjuda optimal behandling för falsk ischias inleder vi med en noggrann diagnostisk process. Genom klinisk undersökning och specifika tester fastställer vi om piriformissyndromet är den bakomliggande orsaken samt identifierar eventuella underliggande faktorer. Genom att kartlägga dina symtom och utföra relevanta tester skapar vi en djupare förståelse för ditt tillstånd och kan skräddarsy behandlingsplanen efter dina behov.

 

Behandling

Vid Naprapatgruppen Täby Centrum har vi en mångfacetterad behandlingsstrategi för att lindra smärta och återfå din rörlighet. Våra behandlingsmetoder inkluderar:

  • Manuell terapi: Applicering av specifika manuella tekniker för att minska spänningar och inflammation i piriformismuskeln och omgivande vävnader.

  • Stretching och övningar: Skapande av anpassade träningsprogram för att stärka och sträcka muskler som lindrar trycket på piriformismuskeln och ischiasnerven.

  • Ergonomisk rådgivning: Praktiska råd om korrekt kroppshållning och ergonomi för att minska belastningen på piriformismuskeln och förhindra återkommande besvär.

  • Smärtlindring: Användning av olika smärtlindringsmetoder, såsom terapeutisk massage, akupunktur eller andra mjukvävnadstekniker.

  • Livsstilsjusteringar: Diskussion om eventuella livsstilsfaktorer som kan påverka smärtan, inklusive aktivitetsnivå, kost och viktreglering.

 

Vi är här för att hjälpa dig att förstå och lindra falsk ischias. Kontakta Naprapatgruppen Täby Centrum för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som passar dina specifika behov.

bottom of page