top of page

Artros i Axelleden

Symptom och Behandling av Artros i Axeln

Bakgrund

Artros, även kallat ledsvikt, är en degenerativ ledsjukdom som kan påverka axelleden. Vid artros bryts brosket ner vilket kan leda till smärta och nedsatt rörlighet.

 

Symptom

Vanliga symptom inkluderar smärta, stelhet och minskad rörlighet i axeln. Smärtan kan vara mest uttalad vid rörelse och påverka dagliga aktiviteter.

 

Orsak

Åldrande och slitage är en vanlig orsak till artros. Skador, överbelastning och ärftliga faktorer kan också spela en roll i utvecklingen av sjukdomen.

 

Diagnostik

Vi genomför alltid en noggrann klinisk undersökning av axeln. Vid misstanke om artros rekommenderas en kompletterande undersökning med slätröntgen för att kunna bedöma omfattningen.  

 

Behandling

Vårt mål är att lindra smärta och förbättra funktion hos individer med artros i axeln. Behandlingsmetoder inkluderar:

 

  • Smärtlindring: Genom manuell terapi och muskelbehandling minskar vi smärta och spänningar i axeln.

  • Styrketräning: Vi utformar individuella träningsprogram för att stärka de omgivande musklerna och förbättra stabiliteten i axeln.

  • Rörlighetsövningar: För att bibehålla eller öka rörligheten i axeln inkluderar vi specifika övningar.

  • Ergonomisk rådgivning: Vi ger råd om bästa möjliga ergonomiska justeringar för att minska påfrestningar på axelleden.

 

På Naprapatgruppen Täby Centrum tar vi helhetsperspektivet i beaktning och skapar en individuell behandlingsplan för att hjälpa dig att lindra smärta, förbättra funktionen i axeln och återgå till en aktiv och välfungerande livsstil.

bottom of page