top of page

Tennisarmbåge, lateral epicondylit/epicondyalgi

Symptom och behandling av tennisarmbåge

Bakgrund

Tennisarmbåge, även känt som lateralepikondylit, är en vanlig överbelastningsskada som påverkar området runt armbågen och underarmen. Trots namnet är detta tillstånd inte enbart begränsat till tennisspelare utan kan drabba alla som utför upprepande rörelser med handleden och handen. För att hantera och lindra obehaget som kommer med tennisarmbåge är det viktigt att förstå dess orsaker och utforska effektiva behandlingsalternativ.

 

Symptom

Symptomen på tennisarmbåge inkluderar smärta och ömhet på utsidan av armbågen, samt ned längs underarmen och handleden. Smärtan kan vara värkande, brännande eller stickande och förvärras ofta vid aktiviteter som involverar grepp eller lyftning. Detta tillstånd kan göra det svårt att utföra enkla uppgifter som att greppa, lyfta eller till och med skriva.

 

Orsak

Tennisarmbåge uppstår vanligtvis på grund av överansträngning av de muskler och senor som fäster vid den laterala epikondylen (det benutskott vid armbågens utsida). Upprepade rörelser som involverar handledens extensorer, såsom vid tennis, datortangentbordarbete eller tung lyftning, kan leda till mikrotraumor i senorna och orsaka smärta och obehag. Det är viktigt att identifiera och adressera dessa orsaker för att effektivt behandla och förebygga tennisarmbåge.

 

Diagnostik

För att kunna erbjuda en skräddarsydd behandlingsplan för din tennisarmbåge genomför vi en noggrann diagnostisk process. Genom att utvärdera din medicinska historia, genomföra kliniska tester och analysera dina arbets- och livsstilsfaktorer kan vi fastställa om du lider av detta tillstånd. Vid behov använder vi diagnostisk ultraljud för att noggrant bedöma senornas tillstånd och eventuell skada.

 

Behandling

Naprapatgruppen Täby Centrum är specialiserade på att behandla tennisarmbåge och hjälpa dig att återfå komfort och rörlighet. Vår behandlingsmetod inkluderar:

 

  • Manuell terapi: Genom specifika manuella tekniker kan vi lindra spänningar i muskler och vävnader kring armbågen och underarmen.

  • Stärkande och stretchövningar: Vi skapar anpassade träningsprogram för att stärka muskler och senor samt förbättra flexibiliteten i områden som påverkas av tennisarmbåge.

  • Ergonomisk rådgivning: Vi ger praktiska råd om ergonomi och korrekt rörelsemönster för att minska överansträngning och minska risken för återkommande besvär.

  • Främja läkning i senorna: Stötvågsbehandling och laserbehandling kan användas på senan för smärtlindring och främjande av läkning.

  • Smärtlindring: Användning av tekniker som triggerpunktpressur och akupunktur/dry needling för smärtlindring och ökad cirkulation. 

 

Kontakta Naprapatgruppen Täby Centrum för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som tar hänsyn till dina specifika behov.

bottom of page