top of page

Smärta från Acromio- Claviculärleden/Nyckelbensleden

Symptom och Behandling av Smärta från AC-Leden

Bakgrund

Smärta från AC-leden (Akromioklavikularleden), som är kopplingspunkten mellan nyckelbenet och skulderbladet, är en vanlig orsak till axelbesvär. Det kan uppstå på grund av överbelastning (inflammation i slemsäck exempelvis), skador eller åldersrelaterade förändringar.

 

Symptom 

Smärta från AC-leden kan kännas som en ömhet, värk eller svullnad på toppen av axeln. Det kan vara smärtsamt att röra armen eller utföra aktiviteter som involverar axeln.

 

Orsak 

Smärta från AC-leden kan bero på överansträngning, trauman som fall eller idrottsskador, samt degenerativa förändringar över tid.

 

Diagnostik

Genom en noggrann klinisk undersökning bedömer vi om smärta från AC-leden är närvarande. Vid behov använder vi diagnostiskt ultraljud för att visualisera eventuella strukturförändringar.

 

Behandling

  • Smärtlindring och mobilisering: Med manuell terapi och mjukdelsbehandling lindrar vi smärta och ökar rörligheten i området. Dessutom kan vi korrigera felaktiga rörelsemönster och minska överbelastningen på AC-leden.

  • Laserbehandling: Med laserbehandling kan vi behandla inflammation i området och påskynda läkningsprocessen. 

  • Stabiliserande övningar: Vi skräddarsyr övningar för att stärka omgivande muskler och stabilisera AC-leden.

  • Rörlighetsövningar: Fokuserade rörlighetsövningar för axeln hjälper till att bevara eller återfå rörligheten.

  • Ergonomisk rådgivning: Vi ger råd om bästa praktiker för att minimera negativ belastning på AC-leden under dagliga aktiviteter.

 

Om du upplever smärta och obehag från AC-leden kan vårt team på Naprapatgruppen Täby Centrum hjälpa dig. Välkommen att kontakta oss för en bedöming.

bottom of page