top of page

Smärta i stortån

Symptom och behandling av tennisarmbåge

Symptom och behandling av smärta i stortån

Bakgrund

Smärta i stortån är ett vanligt problem som kan påverka din förmåga att gå, stå och delta i vardagliga aktiviteter. Denna typ av smärta kan vara resultatet av olika faktorer, inklusive överansträngning, skada, inflammation eller underliggande medicinska tillstånd. Att förstå orsakerna till smärta i stortån och utforska lämpliga behandlingsalternativ är avgörande för att återfå rörlighet och komfort.

 

Symptom

Smärta i stortån kan manifestera sig på olika sätt, inklusive värk, stickningar eller skarpa smärtstötar. Obehaget kan vara lokaliserat till stortån eller sprida sig till hela foten. Det kan förvärras vid aktiviteter som gång, springning eller tryck på tån. Smärta i stortån kan även påverka din balans och livskvalitet.

 

Orsak

Det finns flera möjliga orsaker till smärta i stortån. Vanliga faktorer inkluderar:

  • Hallux valgus (snedställd stortå): En tillstånd där stortån böjer sig mot de andra tårna, vilket kan orsaka smärta och tryck på lederna.

  • Gikt: Ett tillstånd där urinsyra kristalliserar i leden, vilket orsakar inflammation och smärta, särskilt i stortån.

  • Artros: Slitage av lederna i stortån kan leda till smärta och begränsad rörlighet.

  • Bursit: Inflammation i en vätskefylld påse (bursa) nära stortån kan orsaka smärta och svullnad.

  • Skada: Trauma, överansträngning eller felaktig fotställning kan leda till smärta i stortån.

Diagnostik

Naprapatgruppen Täby Centrum erbjuder noggrann diagnostik för att identifiera orsaken till smärta i stortån. Genom att kombinera klinisk undersökning och patienthistorik gör vi en bedöming av besväret. Eventuellt vill vi att du gör ett diagnostisk ultraljud hos oss för att visuellt bedöma stortåledernas ytor samt kringliggande vävnad så som muskler, senor och ligament.  

 

Behandling

Vi på Naprapatgruppen Täby Centrum är experter på att behandla smärta i stortån och hjälpa dig att lindra obehag och återfå rörlighet. Våra behandlingsmetoder inkluderar:

  • Manuell terapi: Genom specifika manuella tekniker kan vi lindra spänningar i foten och öka rörligheten.

  • Fotbiomekanisk analys: Vi analyserar ditt gångmönster och fotställning för att identifiera eventuella obalanser eller felaktiga rörelser.

  • Stretching och stärkande övningar: Vi skapar skräddarsydda övningsprogram för att öka styrka och flexibilitet i foten.

  • Smärtlindring: Vi använder tekniker som massage, akupunktur eller laserterapi för att minska smärta och främja läkning.

Kontakta oss för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som tar hänsyn till dina specifika behov. Välkommen till Naprapatgruppen Täby Centrum – din partner för att lindra smärta och återfå rörlighet vid smärta i stortån.

bottom of page