top of page

Smärta från Acromio- Claviculärleden/Nyckelbensleden

Symptom och behandling av rotatorcuffruptur

Bakgrund

Smärta från AC-leden (Akromioklavikularleden), som är kopplingspunkten mellan nyckelbenet och skulderbladet, är en vanlig orsak till axelbesvär. Det kan uppstå på grund av överbelastning, skador eller åldersrelaterade förändringar.

 

Symptom 

Smärta från AC-leden kan kännas som en ömhet, värk eller svullnad på toppen av axeln. Det kan vara smärtsamt att röra armen eller utföra aktiviteter som involverar axeln.

 

Orsak 

Smärta från AC-leden kan bero på överansträngning, trauman som fall eller idrottsskador, samt degenerativa förändringar över tiden.

 

Diagnostik

Genom en noggrann klinisk undersökning bedömer vi om smärta från AC-leden är närvarande. Vid behov använder vi diagnostisk ultraljud för att visualisera eventuella strukturförändringar.

 

Behandling

 

  • Smärtlindring: Med manuell terapi och mjukvävnadsbehandling lindrar vi smärta och minskar inflammationen i området.

  • Stabiliserande övningar: Vi skräddarsyr övningar för att stärka omgivande muskler och stabilisera AC-leden.

  • Rörlighetsövningar: Fokuserade rörlighetsövningar för axeln hjälper till att bevara eller återfå rörligheten.

  • Korrigerande tekniker: Genom manuell terapi kan vi korrigera felaktiga rörelsemönster och minska överbelastningen på AC-leden.

  • Ergonomisk rådgivning: Vi ger råd om bästa praktiker för att minimera belastningen på AC-leden under dagliga aktiviteter.

Om du upplever smärta och obehag från AC-leden kan vårt team på Naprapatgruppen Täby Centrum hjälpa dig. Vi är kunniga inom att diagnostisera och behandla smärta från AC-leden. Vår målsättning är att lindra smärta, återställa funktionen i din axel och hjälpa dig att leva en aktiv och smärtfri livsstil.

bottom of page