top of page

Löparknä

Symptom och behandling av tennisarmbåge

Symptom och behandling av löparknä

Bakgrund

Löparknä, även känt som iliotibialbandssyndrom, är en vanlig skada som drabbar många löpare och idrottare. Det är en smärtsam tillstånd som involverar irritation och inflammation i iliotibialbandet, vilket leder till smärta på utsidan av knät. För att kunna fortsätta löpträning smärtfritt är det avgörande att förstå orsakerna och att ta del av lämplig behandling.

 

Symptom

Symptomen på löparknä inkluderar smärta och ömhet på utsidan av knät, särskilt under löpning eller andra aktiviteter som involverar böjning av knät. Smärtan kan vara skarp eller molande och tenderar att förvärras när du ökar intensiteten eller distansen i din löpträning. Löparknä kan påverka din förmåga att njuta av löpning och idrott.

 

Orsak

Löparknä uppstår vanligtvis på grund av överansträngning av iliotibialbandet, ett tätt bindvävsband som löper längs utsidan av låret från höften till knät. Repetitiva rörelser som böjning och sträckning av knät under löpning kan orsaka friktion och irritation mot iliotibialbandet, vilket resulterar i inflammation och smärta.

 

Diagnostik

Naprapatgruppen Täby Centrum erbjuder en grundlig diagnostisk process för att identifiera och hantera löparknä. Genom att analysera dina symtom, utföra en fysisk undersökning och bedöma din löpteknik kan vi fastställa om du lider av löparknä. Diagnostisk ultraljud kan ibland användas för att visualisera eventuell inflammation eller skada.

 

Behandling

Vi på Naprapatgruppen Täby Centrum är väl insatta i att behandla löparknä och hjälpa dig återvända till smärtfri löpning. Våra behandlingsmetoder inkluderar:

 

  • Stärkande och rehabiliterande övningar: Vi utvecklar anpassade träningsprogram för att stärka muskler som stödjer knät och förbättra stabiliteten i höft- och bensområdet.

  • Teknikoptimering: Vi ger råd om löpteknik för att minska överbelastning på iliotibialbandet och förebygga återkommande besvär.

  • Manuell terapi: Genom specifika manuella tekniker kan vi minska spänningar och öka blodcirkulationen för att främja läkning och lindra smärta.

  • Främja läkning i iliotibialbandet: Vi använder avancerade behandlingsmetoder såsom stötvågsbehandling och laserbehandling för att stimulera läkning och minska inflammation i iliotibialbandet.

 

Samverka med Naprapatgruppen Täby Centrum för att ta det första steget mot smärtfri löpning och återgång till din idrott. Kontakta oss för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som är anpassad efter dina unika behov.

Välkommen till Naprapatgruppen Täby Centrum – din partner för optimal löphälsa och prestation.

bottom of page