top of page

Höftledsartros

Symptom och behandling av tennisarmbåge

Symptom och behandling vid höftledsartros

Bakgrund

Höftartros, även kallad coxartros, är en vanlig ledgångssjukdom som påverkar höftleden. Det är ett tillstånd där ledens brosk bryts ner gradvis, vilket resulterar i smärta, stelhet och minskad rörlighet. Höftartros kan påverka människors livskvalitet och förmåga att utföra dagliga aktiviteter. Det är viktigt att förstå dess orsaker och behandlingsalternativ för att hantera symtomen och återfå rörligheten.

 

Symptom

Symptomen på höftartros inkluderar smärta och obehag i höften, ljumsken eller skinkan. Smärtan kan vara värkande och stråla ner mot låret. Stelhet och minskad rörlighet i höftleden är också vanligt, vilket kan göra det svårt att gå, böja sig eller utföra enkla vardagliga aktiviteter. Symtomen kan variera i intensitet och påverka din förmåga att leva ett aktivt liv.

 

Orsak

Höftartros kan uppstå av flera skäl, inklusive åldrande, överansträngning av höftleden, tidigare skador, ärftlighet och övervikt. När brosket bryts ner i höftleden minskar dess förmåga att smörja och stötdämpa ledytorna, vilket resulterar i smärta och stelhet.

 

Diagnostik

För att erbjuda dig den bästa behandlingen börjar vi med en noggrann diagnostisk process. Genom klinisk undersökning och specifika tester kan vi fastställa om höftsmärtan beror på artros. Röntgenundersökningar kan också vara användbara för att bedöma graden av brosknedbrytning och vägleda behandlingsbeslut.

 

Behandling

Naprapatgruppen Täby Centrum är här för att hjälpa dig hantera höftartros och förbättra din rörlighet. Vår mångfacetterade behandlingsmetod inkluderar:

 

  • Manuell terapi: Genom specifika manuella tekniker kan vi förbättra ledrörlighet och minska smärta.

  • Stärkande övningar: Vi skapar anpassade övningsprogram för att stärka muskler runt höften och stödja ledens funktion.

  • Smärtlindring: Vi använder tekniker som massage och akupunktur för att lindra smärta och öka välbefinnandet.

  • Ergonomisk rådgivning: Vi ger råd om hur du kan anpassa din vardag för att minska belastningen på höftleden.

  • Livsstilsjusteringar: Vi diskuterar vikten av aktivitet, kost och viktkontroll för att hantera höftartros.

 

Kontakta Naprapatgruppen Täby Centrum för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som passar dina specifika behov.

bottom of page