top of page

Golfarmbåge lateral epicondylit/epycondyalgi

Symptom och behandling av golfarmbåge

Bakgrund

Golfarmbåge, även känt som medialepikondylit eller epicondyalgi, är en vanlig överbelastningsskada som påverkar området på insidan av armbågen och underarmen. Trots namnet är detta tillstånd inte enbart begränsat till golfspelare utan kan påverka alla som utför repetitiva rörelser med handleden och handen. För att effektivt hantera och lindra obehaget som kommer med golfarmbåge är det avgörande att förstå dess orsaker och utforska behandlingsalternativ.

 

Symptom

Symptomen på golfarmbåge inkluderar smärta och ömhet på insidan av armbågen samt längs underarmen och handleden. Smärtan kan vara molande, brännande eller stickande och förvärras ofta vid aktiviteter som involverar grepp eller rörelser med handleden. Golfarmbåge kan begränsa din förmåga att utföra enkla dagliga uppgifter.

 

Orsak

Golfarmbåge uppstår vanligtvis på grund av överansträngning av de muskler och senor som fäster vid den mediale epikondylen (det benutskott vid armbågens insida). Upprepade rörelser som involverar handledens flexorer, såsom vid golfsving, datortangentbordarbete eller tung lyftning, kan resultera i mikrotraumor i senorna och orsaka smärta och obehag. Det är viktigt att identifiera och behandla dessa orsaker för att återfå komfort och rörlighet.

 

Diagnostik

För att kunna erbjuda en individuell och effektiv behandlingsplan genomför vi en noggrann diagnostisk process. Genom att utvärdera din medicinska historia, genomföra kliniska tester och analysera dina arbets- och livsstilsfaktorer kan vi fastställa om du lider av golfarmbåge. Diagnostisk ultraljud kan användas för att noggrant bedöma senornas tillstånd och eventuell skada.

 

Behandling

Naprapatgruppen Täby Centrum är specialiserade på att behandla golfarmbåge och hjälpa dig att återfå komfort och rörlighet. Våra behandlingsmetoder inkluderar:

  • Manuell terapi: Genom specifika manuella tekniker kan vi lindra spänningar i muskler och vävnader kring armbågen och underarmen.

  • Stärkande och stretchövningar: Skräddarsydda träningsprogram för att stärka muskler och senor samt förbättra flexibiliteten i områden som påverkas av golfarmbåge.

  • Ergonomisk rådgivning: Praktiska råd om ergonomi och korrekt rörelsemönster för att minska överansträngning och risken för återkommande besvär.

  • Främja läkning i senorna: Stötvågsbehandling och laserbehandling kan användas på senan för smärtlindring och främjande av läkning.

  • Smärtlindring: Användning av tekniker som terapeutisk massage och akupunktur/dry needling för smärtlindring och ökad cirkulation. 

 

Kontakta Välkommen till Naprapatgruppen Täby Centrum för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som tar hänsyn till dina specifika behov.

bottom of page