top of page

Golfarmbåge/Lateral Epicondylalgi

Symptom och Behandling av Golfarmbåge

Bakgrund

Golfarmbåge, även känt som medial epikondylalgi är en vanlig överbelastningsskada som påverkar området på insidan av armbågen och underarmen. Trots namnet är detta tillstånd inte enbart begränsat till golfspelare utan kan påverka alla som utför repetitiva rörelser med handleden och handen. För att kunna skapa en adekvat behandlingsplan är det viktigt att förstå  bakomliggande orsaker och vilka behandlingsalternativ som finns.

 

Symptom

Symptomen på golfarmbåge inkluderar ofta smärta och ömhet på insidan av armbågen samt längs underarmen och handleden. Smärtan kan vara molande, brännande eller stickande och förvärras ofta vid aktiviteter som involverar grepp eller rörelser med handleden. Golfarmbåge kan begränsa din förmåga att utföra enkla dagliga uppgifter.

 

Orsak

Golfarmbåge uppstår vanligtvis på grund av överansträngning av de muskler och senor som fäster vid den mediala epikondylen (benutskottet vid armbågens insida). Upprepade rörelser som involverar handledens flexorer, såsom vid golfsving, tangentbordsarbete eller tunga lyft, kan resultera i mikrotrauman i senorna och orsaka smärta och obehag. Vid en tillräcklig kraftig överbelastning kan man även åstadkomma en bristning i senan och/eller det mediala kollateralligamentet som ligger i nära anslutning till senan. 

 

Diagnostik

För att kunna erbjuda en individuell och effektiv behandlingsplan genomför vi en noggrann diagnostisk där vi utvärderar din medicinska historia, genomför kliniska tester och analyserar dina arbets- och livsstilsfaktorer. Diagnostiskt ultraljud kan användas för att noggrant bedöma senornas tillstånd och eventuell skada.

 

Behandling

Naprapatgruppen Täby Centrum har lång erfarenhet av att behandla golfarmbåge och våra behandlingsmetoder inkluderar:

  • Manuell terapi: Genom specifika manuella tekniker kan vi lindra spänningar i muskler och vävnader kring armbågen och underarmen.

  • Främja läkning i senorna: Stötvågsbehandling och laserbehandling kan användas på senan för smärtlindring och främjande av läkning.

  • Stärkande och stretchövningar: Skräddarsydda träningsprogram för att stärka muskler och senor samt förbättra flexibiliteten i områden som påverkas av golfarmbåge.

  • Ergonomisk rådgivning: Praktiska råd om ergonomi och korrekt rörelsemönster för att minska överansträngning och risken för återkommande besvär.

  • Smärtlindring: Användning av tekniker som terapeutisk massage och akupunktur/dry needling för smärtlindring och ökad cirkulation. 

 

Välkommen att kontakta Naprapatgruppen Täby Centrum för en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan som tar hänsyn till dina specifika behov.

bottom of page